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MINISTRY OF FINANCE 

            GENERAL DIRECTORATE OF FINANCE AND CONTRACTING OF EU FUNDS, WORLD BANK 

AND OTHER DONORS FUNDS 

DIRECTORATE FOR MANAGEMENT OF IPA CONTRACTS 

QUESTIONS AND ANSWERS 

CONTRACT TITLE: Europeaid/183647/ID/ACT/AL 

“Life skills improved through their integration in upper secondary education curricula 

and careers guidance introduced in the school system”  

 

Question no. 01 

Could you please confirm that in case the coordinator of the consortium 

awarding the grant is a pillar assessed organization, it will sign a 

contribution agreement with the contracting authority? 

Answer no. 01 

Please refer to section 2.6 of the Guidelines for Grant Applicants. 

 

In line with PRAG Rules, Section 6.9 “Grants to organisations whose 

pillars have been positively assessed (other) by European Commission”: 

 

“If the beneficiary of a grant (i.e. the coordinator in a multi-beneficiary 

contract) is an organization, whose pillars have been positively assessed 

by the European Commission, this organisation will not sign a grant 

contract but a contribution agreement based on the related template. 

However, the template of the contribution agreement will need to take 

into consideration standard templates published with the call for 

proposals, i.e. the budget (Annex B) and the logical framework (Annex 

C) which is to be included in the description of the action. The description 

of the action (Annex I to the contribution agreement) will be drawn from 

the application form submitted by the organization.” 

 

Question no. 02 

With this email, we would like to inquire whether a public secondary   

school can participate in call as the main leader, or should it necessarily 

be a university educational center? 

Answer no. 02 

Based on Section 2.1.1 Eligibility of applicants (i.e. lead applicant and 

coapplicant(s)) a public secondary school is not eligible to participate in 

this Call as a main leader.  

Question no. 03 

Referring to the following paragraph: 

  

Lead applicant 

In order to be eligible for a grant, the lead applicant must: 

• be a legal person and 
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• be a specific type of organisation such as: public or private 

universities or research institutions or public sector operator, or 

international (inter-governmental) organisation as defined by Article 

159(1) of the EU Financial Regulation (11) operating in the field of 

education, offering teaching (pedagogical) study programs and 

• be effectively established in (12) eligible countries as stipulated 

in the Annex I of IPA III Regulation (2021/1529). Due to the legal status 

of international organisations, the obligation of effective establishment 

in the referred countries does not apply to international organisations, 

where the latter are eligible, 

or 

 

• be a specific type of organisation such as: non-governmental 

organization (13), or civil society organization operating in the field of 

education offering teaching (pedagogical) study programs, officially 

registered in the Republic of Albania, since at least three years before 

the call is launched (assessed in section 1.2 of the full application 

evaluation grid) 

Does footnote 12 refer only to public or private universities or 

research institutions or public sector operator, or international 

(inter-governmental) organization or also to non-governmental 

organization? 

  

In our case, is an NGO duly registered in ALBANIA and recognized in 

the same way as a national organization. However, the statutes and 

articles of incorporation on which this recognition is based, are those 

referring to HQ. Can we use the recognition we have in Albania in 

this call? 

Answer no. 03 

Footnote 12 provides clarity on the criteria for determining an 

organization's country eligibility based on its statutes and refers only to 

public or private universities or research institutions or public sector 

operator, or international (inter-governmental) organization as defined 

by Article 159(1) of the EU Financial Regulation operating in the field 

of education, offering teaching (pedagogical) study programs.  

 

While regarding the other types of organisations, non-governmental 

organisation, or civil society organization, as stated in the section 2.1.1 

of the GfA, these organisations must be officially registered in the 

Republic of Albania, since at least three years before the call is launched 

(assessed in section 1.2 of the full application evaluation grid).  

  

Question no. 04 
The question refers to paragraph 2.2.4, pag 20: An information session 

on this call for proposals will be notified at a later stage on the website 

of EU Delegation of Albania, Ministry of Finance and Ministry of 

Education and Sports. Do you still foresee an info session and when it is 

planned? 
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Answer no. 04 

 

In accordance with paragraph 2.2.4, of the Guideline for Grant 

Applicants, CFCU conducted an information session on March 17, 2025, 

at 09:00 hrs, 21 days before of the Concept Note submission deadline. 

The announcement for the webinar link was published on the social 

media of EU Delegation of Albania (LinkedIn, Facebook, and 

Instagram), website of Ministry of Finance and Ministry of Education 

and Sports. The presentation is now available for your reference on the 

EU F&T Portal, along with the other documents related to the Call for 

Proposal. 

 

Question no. 05 

Point 2.1.4 pg.16 Contribution in Kind: “Contributions in kind mean the 

provision of goods or services to beneficiaries or affiliated entities free 

of charge by a third party”. And 2.2.2 Concept note pg. 19 - “Own 

contribution by the applicants can be replaced by other donor’s 

contribution at any time”. Are assets such as office equipment, donated 

from another donor, considered as contribution in kind?       

 

Answer no. 05 

Contributions in kind mean the provision of goods or services to 

beneficiaries or affiliated entities free of charge by a third party. As 

contributions in kind do not involve any expenditure for beneficiaries or 

affiliated entities, they are not eligible costs (except for personnel costs 

for the work carried out by volunteers under an action or an operating 

grant if so authorized). Contributions in kind may not be treated as co-

financing. 

However, if the description of the action as proposed includes 

contributions in kind, the contributions have to be made. 

Other co-financing shall be based on estimates provided by the applicant. 

Under this call for proposals in kind contributions are considered 

ineligible for funding, except for volunteers' work. 

Question no. 06 
How will the 30 upper secondary schools be selected? Is this a 

responsibility of the MoEY or of the applicant? 

 

Answer no. 06 
Please refer to GfA, footnote no. 18 Selection of pilot schools to be done 

by the Beneficiary with the support of Grant Coordinator, taking into 

account the inclusion of schools from rural areas where the access to 

information sources is limited. 

Beneficiary in this footnote refers to the final beneficiary which is the 

Ministry of Education and Sports. 

Question no. 07 
Is it possible for ASCAP to serve as a co-applicant alongside two other 

universities? 
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Answer no. 07 
Based on Section 1.1 Background of the GfA, ‘Quality Assurance 

Agency for Pre-university Education (QAAPE)’ is one of the main 

stakeholders and final beneficiaries of this call for proposal. As such, 

they cannot serve as a co-applicant alongside two other universities.  

Question no. 08 
Do affiliated entities have a budget, and can European universities be 

included? If so, what is the maximum number? 

Answer no. 08 
Regarding the provisions for Affiliated Entities, please refer to GfA 

Section 2.1.1 Eligibility of Applicants for detailed information on the 

eligibility criteria. This section will guide you on several aspects related 

to affiliated entities. 

Question no. 09 
 Is it possible for ZVAP to be recognized as an affiliated entity? 

Answer no. 09 

Based on Section 1.1 Background of the GfA, Local Offices of Pre-

university Education is one of the main stakeholders and final 

beneficiaries of this call for proposal. As such they cannot serve as an 

affiliated entity. 

 

Electronically signed on 26/03/2025 15:01 (UTC+01) in accordance with Article 11 of Commission Decision (EU) 2021/2121
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